Blog

Despre copii

LUMEA EMOȚIILOR PRIN OCHII PĂRINȚILOR

Cu siguranță fiecare părinte a întâmpinat dificultăți în gestionarea emoțiilor copilului, indiferent de vârsta acestuia ori de gen. Totuși, știm cu toții că orice tip de problemă are o soluție,…

Articole medicale

Sarcina – Intrebari si Raspunsuri

Primul trimestru Care sunt primele simptome de sarcina? Un prim semn de sarcina este intarzierea menstruatiei, desi femeile care au menstruatii neregulate nu recunosc acest simptom. In aceasta perioada multe…

Despre copii

AMÂNAREA VIZITEI LA LOGOPED VERSUS ÎNDRUMĂRI PENTRU PĂRINȚI!!!

  Mulți dintre noi (specialiști), cu siguranță, am avut copii în cabinet ce necesitau intervenție logopedică încă de când erau micuți (sub 3 ani) sau chiar în timpul grădiniței (3-6…

Despre copii

Modalități de implicare a părinților în procesul terapeutic al copiillor cu TSA

Este evident faptul că implicarea părinților joacă un rol esențial în ceea ce priveşte succesul procesului terapeutic ȋn cazul copiilor cu TSA . Luȃnd acest aspect ȋn considerare, se ridicǎ …

Articole medicale

Teste antenatale de prim trimestru

Analizele antenatale sunt necesare pentru a verifica sanatatea mamei dar si a copilului. Uneori ele pot determina acele afectiuni care cresc riscul unei nasteri premature. Alte analize pot aprecia riscul…

Despre copii

Importanta interventiei timpurii si rolul logopedului in corectarea tulburarilor de limbaj

Cat de importanta este terapia logopedica si interventia timpurie in viata copilului? Cand este momentul sa apelam la un specialist in logopedie? Care sunt miturile legate de terapia logopedica? Sunt…

Articole medicale

Nasterea prematura – riscuri si preventie

Nasterea prematura a unui copil este o problema fizica, emotionala, dar si o provocare financiara. Daca un cuplu ia in considerare o noua sarcina trebuie sa stie care sunt riscurile…

Despre copii

Copiii au nevoie să încerce și să greșească! Lăsați copiii să exploreze!

Peste tot auzim despre faptul că cei mici nu mai sunt ca odinoară, totul e dat pe repede-nainte, evoluția e în plin proces, totul se schimbă și ia alte forme.…

Despre copii

Cum să ne educăm copilul responsabil și în egală măsură recunoscător într-o lume grăbită și haotică?

  Părinți fiind, vrem întotdeauna să facem tot ce e mai bine pentru copiii noștri, ca ei să crească și să ajungă adulți sănătoși, fericiți, responsabili și conștienți de sine.…

Articole medicale

ADHD-ul și eficiența terapiei logopedice în educarea și recuperarea limbajului

Cunoscut sub denumirea de ADHD, tulburarea deficitului atențional a stârnit interesul cercetătorilor prin specificul său. Oricare dintre noi, ocazional, poate avea dificultăți în concentrarea și menținerea atenției. Pentru unele persoane…

Diverse

Respectul reciproc asigură consolidarea relațiilor sociale și terapeutice

Plecând de la semnificația conceputului de punctualitate, consider indispensabilă referința lui Ludovic al XVIII-lea, care afirma: „punctualitatea este politețea regilor”. Deci, punctualitatea este o regulă esențială din Codul bunelor maniere,…

Articole medicale

Psihoterapia și importanța acesteia în viețile noastre

“Ce este psihoterapia? Cum să alegi forma de psihoterapie potrivită ție? Care sunt motivele pentru care multe dintre persoane refuză psihoterapia? Cum să alegi psihoterapeutul potrivit ție?”, sunt doar câteva…

Articole medicale

Normalitate versus anormalitate, sănătate și boală mintală

Cu siguranță, mulți dintre dumneavoastră vă întrebați “Cum definim normalitatea? Ce este normal să acceptam și ce nu? Din ce perspectivă și pentru care cultură / societate? Cum ajungem să…

Despre copii

Dragi părinți, educați-vă copilul, dar începeți cu voi!

E drept că….pentru unii reprezintă o provocare sau plăcere, pentru alții chin sau sacrificiu, creșterea copiilor pe care îi aducem pe lume benevol este un subiect din ce în ce…

Despre copii

Creativitatea la copii și importanța stimulării ei

Când vorbim despre creativitate, majoritatea dintre noi ne gândim în primul rând la domeniul artistic: pictură, literatură, muzică, dans. Când spunem imaginaţie, visare, fantezie, gândul ne zboară mai ales la…

Diverse

Poți face bine tot timpul anului, nu numai în pragul sărbătorilor!

Am în minte…și în suflet o întrebare care mă macină de câțiva ani…și pe care doresc s-o împărtășesc și cu voi. De ce trebuie să vină sărbătorile, ca să ne…

Articole medicale

Importanța consilierii părinţilor în demersul terapeutic al copiilor cu dizabilităţi

Părinţii copiilor cu dizabilităţi sunt unii dintre părinţii care au nevoie de consiliere şi multă înţelegere din partea cadrelor didactice, deoarece pentru a putea coopera cu aceştia, în interesul real…

Diverse

Conventia privind drepturile persoanelor cu dizabilitati

Articolul 12 – Recunoasterea egala in fata legii Persoanele cu dizabilitati au dreptul la recunoasterea capacitatii juridice, oriunde s-ar afla Persoanele cu dizabilitati vor beneficia de asistenta juridica in mod…

Diverse

Specificul problemelor psihosociale ale dezvoltarii familiei tinere

Istoria vie a umanitatii, sub dimensiunile sale: biologica, psihologica, socioculturala, economica si politica apartine familiei, coexistentei barbatului si a femeii, a relatiilor dintre ei, a relatiilor cu copiii. Familia s-a…

Articole medicale

Sindromul Prader-Willi

Sindromul Prader-Willi (SPW) este o disfunctie genetica complexa, neuro-comportamentala, rezultata din anomalia cromozomului 15. Sindromul reprezinta grupuri de semne si simptome patologice intalnite in diverse tulburari. Dar ce sunt anomaliile…

Articole medicale

Artterapia si beneficiile sale in vietile noastre

Artterapia este o modalitate terapeutica realizata cu ajutorul creatiilor artistice, o „vindecatoare” a sufletului si un sprijin al ego-ului personal. Practicarea artei, expresiva si tamaduitoare prin ea insasi, urmareste o…

Articole medicale

Retardul de limbaj

Retardul de limbaj este considerat de Constantin Paunescu “o intarziere in aparitia si dezvoltarea vorbirii copilul care pana la varsta de trei ani foloseste un numar redus de cuvinte, aproape…

Articole medicale

Singurul handicap real in viata este o atitudine nepotrivita!

Persoanele cu dizabilitati sau handicap sunt deseori privite, pe nedrept, ca oameni neputinciosi, inutili, poveri pentru societate. Din pacate aceasta mentalitate discriminatorie fata de persoanele cu nevoi speciale persista si…

Articole medicale

Muzica este un sunet organizat

Omul modern traieste intr-un flux de informatii destul de diverse. Muzica este, de asemenea, un flux de informatii. Uneori muzica provoaca energie excesiva, iar alteori are un efect relaxant. Dar…

Articole medicale

Respiratia

Cu fiecare respiratie avem de ales: sa imbratisam viata sau sa asteptam fericirea – Andreas Tenzer Respiratia, un cuvant, o functie aparent banala, dar daca incercam sa privim mai atent,…

Despre copii

10 lucruri pe care orice copil cu autism ar vrea sa le stii

Sunt in primul rand un copil. Am autism. Nu sunt in mod primordial „autist”. Autismul este doar un aspect al personalitatii mele. Nu ma defineste ca persoana. Tu esti o…

Articole medicale

Epilepsia sau “boala neagra”

Epilepsia este un ansamblu de tulburari neurologice caracterizate de modificari recurente si paroxistice determinate de anomalii ale activitatii cerebrale. Diferitele tipuri de epilepsie ating 0.5-2% din populatie si pot aparea…

Articole medicale

Autismul – Tulburarea pervaziva de dezvoltare a copilului

In aceeasi categorie in care se afla autismul ca tulburare pervaziva de dezvoltare a copilului le regasim si pe urmatoarele: Tulburarea Asperger; Tulburarea Rett; Tulburarea dezintegrativa a copilului; Autism tipic.…

Despre copii

Copilul – eroul in fata bolii

Copii reprezinta centrul universului nostru si imi place sa cred ca ei sunt cei care ne includ pe noi in lumea lor, ci nu invers. In momentul in care in…

Articole medicale

Sanatate sau boala?

Deseori limitarile conceptuale dintre sanatate si boala sunt destul de dificil de definit. Limita normal-patologic este extrem de complicata; interferentele si imixtiunile celor doua domenii fiind un imprevizibil labirint. Un…