Nasterea prematura a unui copil este o problema fizica, emotionala, dar si o provocare financiara. Daca un cuplu ia in considerare o noua sarcina trebuie sa stie care sunt riscurile de a avea o noua nastere prematura si cum vor putea preveni acest lucru.
Cel mai important factor de risc pentru nasterea premature este nasterea prematura in antecedente – acesta creste cu numarul de nasteri premature din antecedente de la 15% (in cazul unei singure nasteri premature), la 70% (in cazul a trei nasteri premature in antecedente).
In cazul pacientelor carora le-a fost indusa nasterea prematura din cauza unor afectiuni cu potential fatal, riscul unei noi nasteri premature este similar cu riscul de a dezvolta din aceeasi afectiune.
Ce poate face mama pentru a preveni o noua nastere prematura?
Unii factori de risc nu pot fi eliminati sau imbunatatiti. Este si cazul varstei. Totusi in legatura cu altii se pot face unele schimbari:
- Intre cele doua sarcini este nevoie de minim 18 luni distanta pentru a permite corpului sa isi revina.
- Fumatul si alcoolul trebuie sistate.
- Teste ginecologice pentru depistarea infectiilor si tratarea lor inainte de o noua sarcina
- Anamneza amanuntita si examen clinic general pentru depistarea eventualelor patologii preexistente si tratarea acestora. Este cazul diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor autoimune, patologie renala sau cardiovasculara
- Controlul greutatii, fara modificari mari in greutate intre sarcini, cu IMC ( indice de masacorporala) in parametrii buni.
Ce poate face medicul pentru un cuplu cu probleme?
Este responsabilitatea medicului obstetrician sa analizeze cauze care au dus la nasterea premature, sa stabileasca un plan de diagnostic si tratament pentru a preveni un astfel de eveniment. Detectia riscului de nastere prematura se poate face prin screening ecografic si masurarea lungimii colului uterin la aproximativ 16 saptamani de gestatie. La pacientele cu risc crescut se instituie tratament cu progesteron fie transvaginal, fie injectabil. Daca acesta nu este suficient, se poate face un cerclaj al colului, o interventie chirurgicala care presupune suturarea colului pentru a preveni deschiderea acestuia. Toate acestea pot fi completate cu alte medicamente cu rol tocolitic (care previn contractiile uterine) si repaus la pat.
Infectiile vaginale trebuie depistate si tratate corespunzator, de asemenea.
Atunci cand devine evident faptul ca nasterea prematura este iminenta se poate administra terapie cu corticoizi injectabili pentru a ajuta maturarea pulmonara si sulfat de magneziu intravenos in perfuzie pentru protectie cerebrala.
Uneori nu este posibila preventia nasterii premature, dar se poate temporiza si, astfel, noul nascut sa fie la varsta gestationala mai avansata pentru a scadea pe cat posibil complicatiile prematuritatii.