Am în minte…și în suflet o întrebare care mă macină de câțiva ani…și pe care doresc s-o împărtășesc și cu voi. De ce trebuie să vină sărbătorile, ca să ne dăm seama că trebuie să dăruim? A fost Crăciunul și Revelionul! În curând vine Paștele, “este vremea să fim mai buni, să ne îndreptăm privirea și spre cei mai nefericiți ca noi, să dăruim iubire, să fie pace și prietenie!” Vă sună cunoscut acest refren? Doar îl auzim în fiecare an negreșit pe toate canalele media. Și mă întreb. De ce numai de sărbători suntem îndemnați să ne amintim că trăim pe lumea asta nu tocmai perfectă, mult mai mare decât cercul nostru restrâns, și să dăruim mai mult din noi, să dăruim bani, obiecte materiale, să dăruim orice, numai să dăruim ca să fim în spiritul sărbătorilor?
Nu spun că nu e o politică bună, ba din contra. Însă doar de sărbători se merită să dăruiești?
Răspunsul este clar nu, și ar trebui în fiecare zi să ne amintim să dăruim, atât cât putem noi, lucruri mici și poate neînsemnate pentru noi. Pentru că viața e făcută din lucruri mărunte. Pentru că în momentul în care vom dărui în fiecare zi, sau cât mai des posibil, vom primi mult mai mult decât am dat, vom primi iubire. Necondiționat!
În continuare vă relatez câteva dintre modalitățile prin care putem dărui în fiecare zi. Fie că sunt daruri simple, fie că sunt mai consistente, acestea vor umple inima voastră de căldură:
- Iubiți părinți, dăruiți timp copiilor voștri. Știu că sunteți extrem de ocupați în fiecare zi, de dimineața până seara. Dar străduiți-vă și rupeți din timpul vostru, timp prețios pentru a va juca cu copiii voștri, pentru a le citi câte o poveste noaptea la culcare, pentru a-i ajuta să crească armonios. Iar în timpul petrecut cu ei, implicați-vă 100%, interesați-vă de jucăriile lor, jucați-vă cu ei, intrați în lumea lor de joacă. Pentru că astfel veți crește un copil iubit, prețuit, respectat care va ști să pășească în viață senin. Un copil oricât de bogat ar fi și oricâte jucarii ar avea, dacă nu vede că și el contează în ochii părinților, nu va avea fundația educației viitoare.
- Dăruiți cărți, manuale, atlase, coli, pixuri, creione. Sunt sigură că mulți dintre noi avem cărți care stau în fundul bibliotecii, pline de praf, că facem colecție de elemente de papetărie. Atunci de ce nu am putea să le dăruim? Sunt mulți oameni, copii care le-ar aprecia! Cu atât mai mult, unii care nu au…pentru că…din diverse motive, părinții nu le pot oferi!
- Dăruiți câte un pachețel cu mâncare, câte ceva de îmbrăcat, de încălțat, mănuși, fular, fes, ceva folositor! Peste tot unde te uiți vezi copii, oameni necăjiți, care nu au ce mânca, nu au haine bune, ori nu au… pur și simplu… Nu e păcat ca noi să avem în plus și să le depozităm doar ca să umplem spațiul?
- Și dacă nu puteți ajuta decât o dată pe an, aveți ocazia de a sprijini, spre exemplu, cazurile din A.S.P.I.R. Pentru că….știați? Când completați declarația pentru direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit, nu renunțați la banii voștri, doar decideți în locul statului cum să fie cheltuite sumele care oricum vi se rețin lunar din salariu. Și în felul acesta, o dată pe an, aveți șansa să contribuiți la continuarea unor terapii de recuperare, sau pur și simplu să “luminați” puțin viața unor familii, iar alături de colegi și prieteni să faceți bine.
- În fiecare zi, dăruiți o vorbă bună, un zâmbet cald, un gest frumos. Din fericire acestea sunt gratuite. O să vă înseninați vouă ziua datorită căldurii degajate în jur.
Să nu vă uitați la cine vă cere, ci să dăruiți fără strângere de inimă tuturor, pentru tot ceea ce contează și va rămâne, pe lângă binele pe care îl faci, gestul tau de iubire față de oameni, față de lume.
Sfântul Francisc spunea: “Noi primim prin ceea ce oferim!”. Și nu este doar un slogan frumos, ci este extrem de adevărat. Dumnezeu ne răsplătește înzecit pentru ceea ce dăm, pentru ceea ce oferim.
Prin actul de dăruire vom dobândi fericire, împlinire sufletească din zâmbetul și ochii calzi al celui care a primit de la noi ceea ce avea nevoie. Vă rog, nu dăruiți pentru a primi înapoi, ci simțiți atunci când dăruiți. Nu dăruiți pentru laude, recunoaștere, statut, pentru că acestea cel mai probabil nu vor veni. Dăruiți doar atunci când inima voastră simte, dăruiți o vorba, un zâmbet, alinare, și o secundă poate fi prețioasă. Într-atât încât să poată schimba viața cuiva! Haide că se poate!
Nu am scris acest articol ca să vă sfătuiesc să nu mai duceți cadouri de sărbători, copiilor săraci/bolnavi. De cinci ani, de când sunt voluntar și mă străduiesc să aduc împreună oameni care donează și oameni care au nevoie de donații, cred că… încă nu sunt suficienți donatori și resurse, pentru câte nevoi sunt în România. Tocmai de aceea, pe lângă faptul că e bine să ajutăm mereu, este important să ne gândim de două ori cui și ce donăm, pentru ca gestul nostru să facă un bine și să conteze cu adevărat. În acest sens, vă las la final, câteva întrebări la care vă invit să răspundeți, înainte de a face orice fel de donație:
- Oamenii cărora le dau ceva au nevoie de lucrul respectiv?
- Dacă eu aș primi acest cadou, aș simți bucurie sau rușine?
- Pot să trimit cadourile mele în alte locuri unde este nevoie mai mare de ele?
- Pot să dau un cadou flexibil – de exemplu, bani care vor fi folosiți în mod eficient?
- Ce pot să fac pentru acești oameni, ca să le fac viața mai bună sau mai simplă în celelalte 365 de zile din an?
- Întrebați-vă, oare un copil mănâncă doar de sărbători?
Alegeți să-i faceți acelei persoane câte o bucurie în orice altă zi din an, și nu numai de Crăciun, Paște. De exemplu, AZI!
Vă doresc un Paște cu binecuvântări și…să aveți parte toată viața de iubire, liniște, claritate și…CURAJ! Pentru fapte bune, ai nevoie de curaj, răul…îl poate face oricine!