Blog

Respectul reciproc asigură consolidarea relațiilor sociale și terapeutice
Diverse

Respectul reciproc asigură consolidarea relațiilor sociale și terapeutice

Plecând de la semnificația conceputului de punctualitate, consider indispensabilă referința lui Ludovic al XVIII-lea, care afirma: „punctualitatea este politețea regilor”. Deci, punctualitatea este o regulă esențială din Codul bunelor maniere, este dovada de respect pe care o arătăm celorlalți și în acest sens este bine să vă amintiți cât mai des proverbul.

Foarte multe aspecte pot depinde de cât sunteți de punctuali, în principal, este vorba despre imaginea voastră și mesajul pe care-l transmiteți celorlalți. Pe termen lung, acest lucru va avea impact negativ atât asupra relațiilor voastre personale și profesionale, cât și asupra respectului de sine. Timpul este cea mai de preț avere a unui om, de aceea punctualitatea trebuie să fie un obicei cultivat de la vârste fragede. Dacă realizezi cât de important este să fii punctual/ă, să înveți cum să-ți organizezi timpul în mod profitabil și să te asiguri că ții cont de orele stabilite, îți vei da seama că economisești mult timp. Astfel, pentru a evita haosul cotidian trebuie să fim punctuali în tot ceea ce facem.

Punctualitatea înseamnă a avea respect nu numai față de ceilalți, ci și față de noi înșine; cel care întârzie mereu, dă dovadă de lipsă de considerație față de persoana care îl așteaptă.

Nu există nici un fel de scuză: când fixăm o întâlnire trebuie să luăm în considerare, cu toată seriozitatea, și posibilitatea de a nu reuși să ajungem la timp, mai ales dacă mai avem o serie de alte obligații.

Timpul nu este la îndemâna tuturor de cele mai multe ori, prin urmare este necesar să avem câteva abilități de managementul timpului, care să ne determine să știm cum să procedăm, pentru a nu lăsa o impresie mai puțin plăcută.

Nu este civilizat să fii mereu în întârziere nici la o ceremonie, nici la dineu, teatru sau orice fel de întâlnire deja programată. Există însă unele persoane care practică procedeul în mod premeditat, și care întârzie pentru a-și lua revanșa față de cel care, la rândul său, s-a lăsat cândva așteptat ori pur și simplu pentru a produce senzație, pentru a atrage asupra lor atenția celorlalți, mai ales atunci când etalează un look care altminteri nu ar fi fost remarcat.

Toate acestea sunt o serie de atitudini neplăcute, care în cele din urmă contribuie la izolarea socială celui veșnic întârziat, care se comportă astfel, fie din obișnuință, fie pentru „a face impresie”.

Cu siguranță vi s-a întâmplat să întârziați la serviciu și să vă simțiți prost când v-ați întâlnit colegii. De câte ori nu v-ați gândit că regula punctualității nu se aplică în cazul întâlnirilor cu prietenii?

Credeți probabil, că ei cu siguranță, înțeleg faptul că aveți un program încărcat și apreciază faptul că vă doriți să îi vedeți, așa că vor trece peste acest detaliu. Lucrurile nu sunt însă așa.

Nu toți oamenii se trezesc ușor de dimineață, nu toată lumea reușește să-și gestioneze timpul așa cum trebuie și să respecte un program, însă punctualitatea este o norma socială, cu o semnificație deosebită pentru cei din jur, astfel că merită efortul tău de a încerca să schimbi lucrurile.

Există câteva modalități prin care poți reuși să faci această schimbare, de care cu siguranță nu vei regreta. Da, pare dificil la primă vedere, dar nu imposibil. Iată câteva dintre ele:

Stabilește-ți programul pe ziua respectiva:

Atunci când știi exact ce ai de făcut încă de la începutul zilei și orele la care trebuie să fii în anumite locuri, șansele să nu omiți nimic și să ajungi la timp cresc considerabil.

Fă-ți propria agendă și notează tot ceea ce ai de făcut în ziua respectivă: întâlnire cu prietenii, ședinte, etc. În cazul în care nu ești sigur de datele respective, contactează-i pe cei cu care urmează să te întâlnești, pentru confirmare. Este de asemenea important să nu stabilești întâlniri pe care știi din start că nu le poți respecta.

Învață să înțelegi de ce este important să fii punctual:

Atunci când faci un lucru din proprie convingere și nu pentru că trebuie, îți este mai ușor să îl realizezi. Așadar, reamintește-ți ce te-a determinat să iei decizia de a deveni o persoană punctuală.

Ești conștient de faptul că programul tău zilnic ar fi unul mult mai reușit dacă ai putea să-ți urmezi programul întocmai și să nu mai întârzii nici la muncă, nici la distracție și cu atât mai mult la ședința de terapie(fie că ți se adresează ție, ori copilului tău).

Pe de altă parte, îți amintești poate cum este când alții întârzie și-ți dau programul peste cap. A nu fi punctual, indiferent cum ai lua-o, este o lipsa de respect fața de persoana în cauză, indiferent de legatura care vă leagă. Așadar, reamintește-ți toate aceste lucruri atunci când procesul ți se pare mai dificil.

Pregătește-te din timp:

Dacă urmează să ai o întâlnire a doua zi dis de dimineață, pregătește-ți din timp hainele, geanta sau rucsacul și orice altceva mai ai nevoie pentru a fi gata mult mai rapid. Cu cât ieși mai repede din casa, cu atât cresc șansele să ajungi la timp la întâlnire.

Stabilește-ți traseul:

Este important să cunoști traseul pe care urmează să-l parcurgi, pentru a estima durata pe care acesta ar putea-o avea în funcție de aglomerație, trafic sau alte variabile.

Adesea este important să iei în calcul și o variantă de rezervă, în cazul în care te vei afla în situația de a găsi o altă variantă rapid pentru a ajunge la timp. Nu te gândi că eforturile pe care le faci pentru a fi punctual sunt în zadar. Mai devreme sau mai târziu, îți vei da seama ca gestul tău este apreciat, chiar dacă nu este un compliment care să ți se facă zilnic.

Respectul reciproc este bazal în orice tip de relație și interacțiune socială, dar cu atât mai mult,  în psihoterapie, logopedie sau orice altă formă de terapie, el devine pilon al relației terapeutice. Respectul în cabinet înseamnă punctualitate, acceptarea perspectivelor, timp și spațiu acordat clientului pentru a conștientiza în ritmul său.

Când terapeutul manifestă respect față de trăirile, experiențele, cunoștințele, valorile, ideile, opiniile și opțiunile clientului său, atunci și clientul/pacientul/beneficiarul, manifestă respect față de cadrul de lucru agreat, timpul liber al terapeutului, spațiul cabinetului și formarea terapeutului.

Respectul este o variabilă reciprocă dependentă de ambele părți pentru asigurarea reușitei procesului terapeutic. În momentul în care limitele cadrului terapeutic agreat de comun acord sunt depășite, respectul se diluează și influențează succesul terapeutic.

Un exemplu de manifestare a respectului în cabinet este legat de punctualitate. Clientul este cel care vine în cabinet și e potrivit să intre doar la ora fixată, nu mai devreme cu 3-5-7 minute, căci altfel, nu respectă pauza terapeutului. Pauza pentru psihoterapeut înseamnă un refresh, un moment de respiro, un moment în care își ia notițe și se pregătește pentru o nouă ședință. De asemenea, timpul în care clientul rămâne peste programul ședinței sale este legat tot de punctualitate.

De retinut faptul că terapeutul nu întârzie la ședințe și oferă timp și spatiu clientului în cadrul contractului terapeutic agreat. Anularea ședinței cu 5 minute înainte de programare este tot un aspect al principiului de respect în terapie. Excepțiile se discută în cabinet și se agrează notele acestora.

Respectul, este în cele din urmă o abilitate de viață și este foarte util s-o învățăm de la vârste fragede. În cadrul ședințelor de psihoterapie, clientul, oferă terapeutului informații valoroase despre el, despre experiențele și scenariul său de viață. Cu atât mai importante și prețioase sunt informațiile rezultate în cadrul terapiei logopedice, deoarece discutăm totuși despre educarea limbajului și personlității copiilor și atunci lucrurile devin și mai pregnante. Indiferent despre ce formă de terapie discutăm, respectul este cheia comunicării și consolidării relației terapeutice, care în final va asigura succesul recuperării persoanelor în cauză.

Nu degeaba, o persoană punctuală este mereu cu un pas înaintea celorlalți. Cel care ajunge la timp, care predă o lucrare la timp este considerat un bun profesionist. Astăzi ne putem baza pe tehnică modernă pentru a ne organiza mai bine. Toate telefoanele au cel puțin funcția de reamintire, agende și calendare. Dacă, uneori independent de voința dumneavoastră se întâmplă să întârziați este politicos să anunțați printr-o convorbire telefonică. Dacă știți cu siguranță că nu veți respecta o programare, este politicos să telefonați și cu scuzele de rigoare să anunțați.

Așadar, fără îndoială, respectul este elementul indispensabil pentru viețile noastre. Fără el trăim pe jumătate, pentru că nu ne apreciem în primul rând pe noi înșine și nici nu-i respectăm pe ceilalți. Dacă relația cu noi înșine e deficitară, relația cu ceilalți devine la fel, iar lipsa de respect este cauza multor probleme cu care ne confruntăm în mod cotidian. Fără respect ne comportăm ca niște persoane învinse și fără sens, care trăiesc în virtutea inerției. Cu alte cuvinte…ar trebui să reflectăm mai des….Cine dorește o asemenea viață? Cât respect oferi celor din jur și cât de mult te respecți pe tine?