Blog

Sanatate sau boala?
Articole medicale

Sanatate sau boala?

Deseori limitarile conceptuale dintre sanatate si boala sunt destul de dificil de definit. Limita normal-patologic este extrem de complicata; interferentele si imixtiunile celor doua domenii fiind un imprevizibil labirint.

Un om sanatos psihic este acela care traieste si afirma o stare de confort psihic, in coerenta si continuitate, care presupune o dominanta a sentimentelor pozitive, constructive si optimiste fata de cele negative. Omul sanatos psihic este activ si are placerea acestei activitati. El are un set de valori ierarhizate si voluntare pe care le promoveaza. Starea de sanatate este definita de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) ca fiind o stare de bine fizic, psihic si social.

Normalitatea, sanatatea mintala pare a fi o rezultanta a interactiunii dintre parametri ai vietii organice si sociale; parametri aflati in echilibru dinamic, ce se proiecteaza pe modelul genetic al existentei individuale.

Boala umana se caracterizeaza, in general, prin perturbarea la diverse nivele si din variate incidente a structurilor functionale ale individului in perspectiva corporal-biologica sau psihic-constienta.

Boala este o deviere sau abatere de la starea de sanatate care are consecinte nedorite privind confortul personal si activitatea sociala. Boala acuta reprezinta manifestarea unei tulburari de durata redusa in timp, la sfarsitul careia persoana isi reia viata normala. Boala cronica reprezinta manifestarea unei tulburari care persista o perioada ridicata de timp si care are ca efect perturbarea sau incapacitatea persoanei de a desfasura o activitate normala.

Adaptarea este un echilibru ce se stabileste intre personalitate si lumea inconjuratoare, lume constituita din persoane, situatii, spatiu cultural, obiecte etc.

Semnele si simptomele sunt foarte importante; ele permitand specialistului sa stabileasca un diagnostic corect, sa stabileasca si sa conduca efectiv tratamentul, sa prevada prognosticul afectiunii respective si sa comunice inteligibil si eficient cu alti specialisti.

Atunci cand ne referim la tulburari, indiferent de natura lor, ne amintim de procesele psihice si unde ne pot conduce ele. Astfel, putem vorbi despre:

  1. Procese psihice de cunoastere (cognitive) precum senzatii, perceptii, atentia, memoria, gandirea, limbajul si imaginatia;
  2. Procesele afective, reprezentate de dispozitie, de reactiile afective (emotiile), de sentimente si pasiuni;
  3. Procesele conative, ce includ motivatia, vointa, activitatea, comportamentul.

Factorii care influenteaza starea de sanatate pot fi grupati in patru mari categorii:

  • factori de mediu (apa, aer, sol, fizici, chimici, biologici, sociali);
  • stilul de viata (comportament alimentar, sexual, abuz de substante, exercitiu fizic);
  • factori psihici (cognitii, emotii, perceptia si raspunsul la stres);
  • factori sociali (resurse socio-economice, organizarea sistemului de ingrijire medicala si politicile sanitare);
  • factori biologici (imunologici, genetici, biochimici).

Bibliografie:

https://drive.google.com/file/d/1dtY0u32e8OGw0rX4yApZ21FTgooGd7Wx/view
https://e-psihiatrie.ro/resurse-pentru-public/tulburarile-de-sanatate-mintala/
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/ce-inseamna-sanatatea-mentala-cauzele-si-semnele-afectiunilor-mentale
https://drive.google.com/file/d/1jIJlARHc9gMZj-gQfWLed75IQePoyh2n/view