Blog

Sarcina – Intrebari si Raspunsuri
Articole medicale

Sarcina – Intrebari si Raspunsuri

Primul trimestru

Care sunt primele simptome de sarcina?

Un prim semn de sarcina este intarzierea menstruatiei, desi femeile care au menstruatii neregulate nu recunosc acest simptom. In aceasta perioada multe femei urineaza mai frecvent, se simt obosite, prezinta greata sau varsaturi si sensibilitate crescuta a sanilor. Toate aceste simptome pot fi normale. Majoritatea testelor de sarcina se pozitiveaza in 9 pana la 12 zile de la conceptie. Testul beta HCG din sange se poate pozitiva in 8-11 zile dupa conceptie.

In cat timp dupa conceptie se implanteaza embrionul?

Produsul de conceptie intra in uter ca un embrion de 2 pana la 8 celule si pluteste in cavitatea endometriala 90-150 ore adica 4-7 zile de la conceptie. Majoritatea embrionilor se implanteaza in stadiul de morula. Asta se intampla in medie la 6 zile de la conceptie. Noul embrion produce modificarile endometriale numite decidualizare  si apoi incep modificarile fiziologice care determina formarea circulatiei maternoplacentare. Inainte de aceasta etapa medicamentele ingerate de mama nu afecteaza in mod normal sarcina.

Care test de sarcina este mai bun?

Toate testele de sarcina sunt bune. Ele functioneaza prin detectara nivelului de hCG. Testele de sange detecteaza hCG la un nivel de 1, 2 sau 5 mUI/mL, in timp ce cele urinare la un nivel de 2-5 mUI/mL

Testele urinare detecteaza hCG la un nivel de 20mUI/mL adica cu 2-3 zile inainte de urmatoarea menstruatie preconizata. Desigur si acestea pot da rezultate false in cazul sarcinii molare sau a altori anomalii placentare. Testele de sarcina pot ramane pozitive la cateva saptamani dupa intreruperile de sarcina, sarcinile pierdute sau nastere. In plus, testele de sarcina pot fi fals negative daca nu sunt corect preparate, urina este prea diluata sau apar interferente cu alte medicamente.

Nivelul hCG se dubleaza la fiecare 2 zile in prima perioada a sarcinii, dar chiar si o crestere de doar 33% este suficienta pentru o sarcina normala. Aceste valori cresc in primele 60-70 de zile si apoi descresc si raman la un nivel constant pana la 100-130 de zile.

Sunt normale crampele in sarcina?

La inceputul sarcinii crampele uterine pot indica schimbarile fiziologice de sarcina. Pe masura ce sarcina avanaseaza ele semnifica cresterea uterului. Crampele care sunt diferite de cele din alte sarcini sau care se agraveaza si sunt insotite de sangerare vaginala pot fi semn de sarcina ectopica, amenintare de avort sau avort.

Alte modificari fiziologice sunt greata, varsaturile, modificarea tranzitului intestinal, palpitatiile sau un ritm cardiac crescut, presiune toracica in special la respirat, umflarea gleznelor si dificultati de respiratie.

De ce se simt obosite fetele insarcinate?

Oboseala la inceputul sarcinii este normala. La fel si nevoia crescuta de somn. Scaderea nivelului tensiunii arteriale, a glicemiei si anemia fiziologica determina oboseala caracteristica sarcinii. Medicul curant poate stabili daca este necesara administrarea de vitamine si alte suplimente prenatale.

Trimestrul 2

Cand apar modificarile posturale in sarcina?

In timpul sarcinii apare o accentuare a curburii lombare pentru a ajuta  la mentinerea centrului de greutate deasupra picioarelor pe masura ce uterul se mareste. Tarziu in sarcina pot aparea furnicaturi, slabiciune sau amorteala membrelor superioare secundar pozitionarii anterioare compensatorii a gatului ca raspuns la accentuarea lordozei lombare. Aceasta antepozitionare a gatului determina tractiune la nivelul nervilor ulnar si median.

Mai mult de jumatate din femei acuza dureri de spate. De asemenea in sarcina apare o pierdere reversibila de 2% din densitatea osoasa in primele 20 saptamani de gestatie.

Cand apar modificarile in conturul pelvic?

Pelvisul creste pana la 3 ani dupa menarha (prima menstruatie). In timpul sarcinii simfiza pubiana se poate largi cu 7-8 mm.

Cand sunt percepute primele miscari fetale?

Majoritatea femeilor simt primele miscari fetale pana in 20 de saptamani de sarcina. Acest lucru se intampla cand gravida sta intinsa si este foarte atenta. Este descris ca un gadilat sau ca miscarea unui fluture in zona ombilicala. Pozitia anterioara a placentei poate intarzia perceptia primelor miscari fetale. Pe masura ce fatul creste miscarile fetale sunt tot mai intense. Desi nu exista un standard al numarului miscarilor fetale care sa ateste starea de bine a factului, 4 miscari fetale per ora sunt suficiente.

Exista modificari ale sanilor?

Cresterea sanilor, sensibilitatea crescuta si hiperpigmentarea mameloanelor sau vascularizatia venoasa accentuata la acest nivel sunt fiziologice si sunt ca rezultat a cresterii vascularizatiei sanilor. Periaerolar pot aparea mici excrescente numite tuberculii Montgomery.

Trimestrul 3

 

Cat poate creste uterul?

Uterul are  o greutate de 70 grame cu o cavitate virtuala de 1ml. Acesta poate ajunge la 1000 grame si poate acumula aproximativ 20 de litri de lichid. La 12-14 saptamani de sarcina se palpeaza uterul suprapubian. La 20 de saptamani de sarcina se poate vizualiza uterul gravid la inspectie.

Este normala secretia lactata prenatala?

Galactoreea sau secretia lactata este o combinatie intre efectele prolactinei, glucocorticozilor, progesteronului si a hormonului lactogen placentar. Astfel galactoreea nu este neobisnuita in primul trimestru, dar ea apare dupa delivrenta dupa scaderea nivelului progesteronului.

Ce alte modificari apar in sarcina?

Hiperpigmentarea mameloanelor, ombilicului, axilelor, perineului si a liniei albe este secundara cresterii nivelurilor unui hormon numit stimulator al melanocitelor. De asemenea la nivelul fetei poate apare cloasma care se poate intensifica prin expunere la radiatii UV.

Gravidele pot acuza senzatie de ochi uscati, de asemenea cele care poarta lentile de contact pot avea dificultati in a le utiliza prin ingrosarea corneei si a modificarii curburii acesteia. Aceste modificari sunt tranzitorii se se pot rezolva in cateva saptamani postpartum motiv pentru care un control oftalmologic nu trebuie realizat imediat postpartum. Pacientele cu retinopatie diabetica prezinta progresia afectarii dar aceasta este in cele mai multe cazuri reversibila.

Acneea care apare in sarcina poate fi explicata prin efectul androgenic al progesteronului. Medicul deratolog poate stabili conduita terapeutica, iar medicamentele topice ce contin acid azelaic, eritromicina sau clindamicina sunt sigure in sarcina. Preparatele pe baza de tretinoin trebuiesc evitate pentru ca nu exista studii care sa ii dovedeasca siguranta. Tetraciclinele sunt de asemenea contraindicate in sarcina.

Sursa: emedicine.medscape.com