Analizele antenatale sunt necesare pentru a verifica sanatatea mamei dar si a copilului. Uneori ele pot determina acele afectiuni care cresc riscul unei nasteri premature. Alte analize pot aprecia riscul unei malformatii cauzate de defecte cromozomiale. Ele pot fi teste de screening sau diagnostic.
Desigur este optiunea dumneavoastra daca alegeti sa faceti aceste analize. Important de stiut este ca majoritatea pot fi decontate de casa de asigurari de sanatate astfel incat costurile sa fie cat mai mici. Desigur pentru acest lucru este nevoie de un consult in cadrul unui ambulatoriu de specialitate din cadrul unui spital de stat sau de un consult la un medic care are contract cu casa de asigurari de sanatate.
Ce analize va poate recomanda medicul la primul consult?
In primul rand, prima consultatie din sarcina are ca scop stabilirea diagnosticului de sarcina, de varsta gestationala si de apreciere a riscului unor patologii maternofetale ce pot aparea in sarcina. Pe langa examenul fizic complet si cel ginecologic, medicul trebuie sa noteze in fisa gravidei tensiunea arterial, greutatea, inaltimea, antecedentele personale patologice dar si cele fiziolgice precum si antecedentele patologice ale rudelor de sange si ale tatalui copilului.
Dintre analizele ginecologice, medicul va poate recomanda recoltarea unui examen citologic BabesPapanicolau, testare pentru boli cu transmitere sexuala: Chlamydia, Mycoplasma si Ureaplasma, un examen de secretie vaginala si culture din col.
Diagnosticul de sarcina se poate pune prin efectuarea unui test de sarcina din urina, unui test de sange sau prin examen ecografic, ocazie cu care se confirma si varsta gestationala.
Tot in urma primului consult vi se va recomanda efectuarea unei analize a urinii, respective un sumar de urina care poate identifica prezenta proteinelor in urina, prezenta glucozei in urina, semn ca pacienta are diabet sau prezenta unor marker sugestivi pentru o infectie urinara. Se mai poate efectua si o urocultura pentru depistarea unei infectii urinare
Analizele de sange necesare in primul trimestru sunt:
- grupul de sange si Rh-ul mamei, dar si al tatalui copilului – in vederea stabilirii diagnosticului de incompatibilitate de Rh. In urma acestui diagnostic mama va primi o injectie la 28 de saptamani de sarcina pentru a preveni posibilele complicatii fetale ce pot aparea in urma acestei incompatibilitati.
- hemoleucograma pentru a stabili daca mama are anemie. De mentionat ca nivelul hemoglobinei materne nu infulenteaza nivelul hemoglobinei fetale intrucat sunt sisteme circulatorii diferite, dar este important ca starea de sanatate a mamei sa fie optime si astfel pacienta poate primi suplimente pentru restauararea valorilor normale ale hemoglobinei. De asemenea exista anumite tipuri de anemii cum sunt talasemiile care pot fi mostenite de fat.
- serologie boli cu transmitere sexuala: hepatita B, hepatita C, HIV, sifilis
- serologie pentru stabilirea gradului de imunizare la infectii ce pot pune probleme fatului daca mama le contacteaza in timpul sarcinii: profilul TORCH – toxoplasma, rubeola, cytomegalovirus, herpes
- dozarea glicemiei pentru stabilirea sau infirmarea diagnosticului de diabet. De asemenea pacientele cu risc crescut sa dezvolte diabet gestational pot efectua inca din primul trimestru testul de toleranta la glucoza
Ecografia de prim trimestru cea mai importanta, dupa cea de confirmare a sarcinii, este morfologia fetala de prim trimestru, efectuata in cadrul dublului test.
Pe langa stabilirea riscului de malformatii genetice (ex Sdr Down) ea ajuta la stabilirea riscului de dezvoltare a hipertensiunii arteriale gestationale, preeclampsia sau restritive de crestere intrauterine.
Daca acest dublu test arata un risc crescut de defecte cromozomiale se va propune pacientei fie biopsia de vilozitati coriale (examinarea placentei pentru defecte cromozomiale) fie amniocenteza ( examinarea celulelor fetale din lichidul amniotic pentru defecte cromozomiale). Aceste doua analize sunt invazive, cu riscurile aferente pentru sarcina, si nu se recomanda de prima intentie in general.
Tot in primul trimestru, dupa 10 saptamani de sarcina se poate efectua testarea ADN ului fetal liber din circulatia maternal. In prezent aceasta analiza, desi neinvaziva si cu speficitate inalta, nu este decontata de casa de asigurari si este inca scumpa pentru multe paciente.
Dupa verificarea acestor analize de baza si in functie de specificul fiecarei sarcini, medicul poate recomanda si alte investigatii.
De retinut este ca nu este important cat de multe analize face pacienta, ci ce fel de analize face, astfel incat acestea sa poata evidentia din timp riscurile la care este supusa ea sau fatul. Un diagnostic corect stabilit din timp inseamna ca pacienta poate avea o sarcina fara probleme si o nastere la termen a unui copil sanatos. De asemenea trebuie inteles si faptul ca nu toate patologiile pot fi diagnosticate antenatal, nu toate malformatiile pot fi evidentiate ecografic si inca sunt multe necunoscute in ceea ce priveste evolutia sarcinilor, dar este important sa facem tot ce putem in limita cunostintelor actuale.