A fi însărcinată nu este o boală, este o stare naturală care vine la pachet și cu anumite situații de disconfort. Mama nu trebuie să se panicheze la cel mai mic disconfort. Dacă femeia simte că ceva nu este în regulă trebuie să vorbească imediat cu medicul care îi supravegheză sarcina. Pentru că relația medic-pacient trebuie să fie una bazată pe încredere. Medicul are nevoie să știe tot ce face sau simte femeia însărcinată și apoi decide ce e mai bine pentru făt și pentru mamă.
Iar în zona de expertiză numită infertilitate, cu atât mai mult, pacienta/cuplul trebuie să aibă încredere în medic. Este un proces de lungă durată, cu momente în care totul poate părea extrem de greu, doar că medicul este cel care are cunoștiințele necesare și instrumentele pentru a ajunge la rezultatul pe care o familie și-l dorește: un copil. Fiecare mamă și copilul său sunt unici și nu trebuie încadrați în niște statistici. “Positive thinking” este atitudinea care ajută cel mai mult, pentru că în spatele fiecărui studiu, statistică sau cercetare, sunt oameni. Unici. Patologiile sunt similare, dar felul în care un medic bun alege un tratament este o asumare din partea acestuia pe profilul și istoricul unic al unui pacient.
Așadar, pentru mine, cel mai important este să fiu aproape de cei care îmi sunt pacienți. Să le fiu sprijin. Să le fiu consilier. Să avem încredere unii în alții și să construim împreună cea mai frumoasă relație și să obținem tot ce e mai bun: un copil sănătos.